Minimum deposit bonuses Minimum deposit poker Free poker money no deposit New no deposit bonuses Real poker money

Ιστορική περιγραφή του Ιερού Ναού

Ιερός Ναός - Ιερός Ναός

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ Ν. ΨΥΧΙΚΟΥ

1

 

 

Σήμερα στον Ιερό Ναό διακονούν οι:

π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος

agia-sofia-34

Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

 

 

π. Χριστόδουλος Κλαδίτης

36950541246 704a4319ce o

Πρόεδρος του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου


π. Γεώργιος Χριστοδούλου

20160214 153717

Πρόεδρος της Ενοριακής Νεανικής Εστίας.

 

***

Ο πρώτος Ναός

__

Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού κτίσθηκε μεταξύ των ετών 1929-1933 σε

οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Συνεταιρισμό Δημοσίων Υπαλλήλων και Αξιωματικών της περιοχής. Ο Ναός τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά την Παρασκευή 18-3-1937 και για την Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο. Τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού έλαβαν χώρα στις 2-6-1940 από τον βοηθό Επίσκοπο Ταλαντίου Παντελεήμονα. Πρώτος εφημέριος του Ιερού Ναού διορίσθηκε ο Αρχιμ. Παρθένιος Περίδης.

 

Δεύτερος Ναός

Σταυροειδής Βυζαντινός μετά τρούλου

Κατασκευή 1960-1967

Αγιογραφία 1970-1998

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ: Αθανάσιος Κυδωνιάτης Ακαδημαϊκός

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφοι Μπαλογιάννη

ΤΕΜΠΛΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΧΩΜΑΙΟΙ

ΤΕΜΠΛΟ: ΠΕΡΑΚΗΣ

Με την αύξηση των κατοίκων του Νέου Ψυχικού αποφασίστηκε το κτίσιμο καινούριου μεγάλου Ναού, του οποίου η θεμελίωση έγινε στις 22-10-1961 από τον Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Αντώνιο και επί προϊσταμένου αιδεσιμολ. π. Ιωάννου Παπαγγελοπούλου. Τα εγκαίνια του Νέου περικαλλούς Ναού έγιναν στις 19-10-1975 από τον βοηθό Επίσκοπο Βρεσθένης Δημήτριο, νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

DSC01273

Με την βοήθεια του Θεού οικοδομήθηκε με δαπάνη Μεγάλων Ευεργετών, στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων και άλλων ευσεβών ενοριτών κατά τα έτη 1960 - 1965. Επί προεδρίας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του πρώτου προϊσταμένου αυτού π. Ιωάννου Παπαγγελοπούλου και εν συνεχεία του π. Διονυσίου Αργυράτου(1963-), με συμμετοχή δε και μεγάλη συμβολή του συνεφημερίου του π. Τρύφωνος Παπαχρόνη.

Το έτος 19.10.1975, ο Ιερός Ναός εγκαινιάζεται και αποπερατώνεται. Μεγάλη χαρά και αγαλλίαση λαμβάνουν άπαντες. Τόσον οι ευεργέτες, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και άλλοι καθώς και μερίμνη του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπαδοπούλου, βοήθησαν να αποπερατωθεί ο Άγιος οίκος ούτος. Τα εγκαίνια τελεί ο τότε βοηθός Επίσκοπος Βρεσθένης, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Ιερωνύμου Α', κ.κ. Δημήτριος, νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Εργάστηκαν όλοι οι ιερείς και λαϊκοί συνεργάτες με ζήλο Θεού, πίστη κι εντιμότητα, ούτως ώστε σήμερα κι εμείς ν’ απολαμβάνουμε τούτο τον περικαλλή Ιερό Ναό.

Ποιοί ήταν όμως αυτοί, που διακόνησαν κι έφτασαν σε αυτό το σημείο τον νυν περικαλλή Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού;

Α) Ο Αιδεσιμολ. π. Ιωάννης Παπαγγελόπουλος, πρώτος προϊστάμενος απο το 1959 έως το 1963 ο οποίος έθεσε μαζί με τον πρών Ηλείας μακαριστόν Αντώνιον τον θεμέλιον λίθον του νέου Ιερού Ναού.

Α) Ο π. Διονύσιος Αργυράτος,  προϊστάμενος του Ιερού Ναού με τον π. Τρύφωνα Παπαχρόνη, οι οποίοι έχτισαν τούτον τον Ιερό Ναό και διακόνησαν από το 1963 έως το 1988 και οι δύο περίπου.

Β) Ο πατήρ Τίτος Μπουρλάκης, πανοσ. Αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος του Ιερού Ναού, από του έτους 1988 έως του έτους 2000. Τα έτη αυτά, προσπάθησε με αγάπη και υπομονή, με την συμμετοχή και την βοήθεια των ευσεβών ενοριτών και αγιογράφησε τον Ιερό Ναό, όπως επίσης εκόσμησε με άλλα απαραίτητα είδη τον Πάνσεπτο Ναό μας. Η διακονία του, υπήρξε καρποφόρος και θεάρεστη.

Γ) Τα έτη δε 1985 με 1988, βοηθός του ως άνω πανοσιολογιοτάτου προέδρου του Ιερού Ναού, υπήρξε ο νυν Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα με την αγαπητική διάθεση, που πάντοτε επιδεικνύει, στην αποπεράτωση των εργασιών και στο να οικοδομεί ψυχές, προς ωφελείαν και Σωτηρίαν.

Δ) Τα έτη 1999 έως 2001, αναλαμβάνει νέος προϊστάμενος, ο τότε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Θεολόγος Αποστολίδης. Ένας νέος Αρχιμανδρίτης, αλλά σοφός και συνετός. Αυτό που του οφείλει περισσότερον από καθετί η ενορία της Αγίας Σοφίας είναι το ότι, χάριν σε αυτόν, υπάρχουν αποθησαυρισμένα έως σήμερα, στον Ιερό Ναό, τα χαριτόβρυτα λείψανα της Αγίας Σοφίας και των 3 θυγατέρων Αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.

Συνέβαλε με πολύ ζήλο στον έτι περισσότερον ευπρεπισμόν του Αγίου αυτού χώρου και καλλώπισε με μεγάλη προσοχή κι επιμέλεια, κυρίως το Άγιο Βήμα, αλλά και τον υπόλοιπο Ιερό Ναό, πέραν τούτου κυρίως, οικοδόμησε και ανάπαυσε τις ψυχές πολλών ενοριτών στο ιερόν πετραχήλιόν του.

Όπου, από εδώ, με την χάριν της Αγίας μας, το 2003 εξελέγει βοηθός επίσκοπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου.

Ε) Το έτος 2003, αναλαμβάνει προϊστάμενος ο Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Καλής και, επί δεκαετίαν, εργάστηκε με φιλόπονες προσπάθειες υπέρ του Ιερού Ναού και της ενορίας μας. Συνεπλήρωσε τα των προκατόχων του και καλλώπισε κι αυτός, με την σειρά του, έτι περισσότερον τον Ιερό Ναό μας.

ΣΤ) Το έτος 2012 αποχωρεί εις το Αγιώνυμον Όρος και προσωρινά, αναλαμβάνει πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο πανοσ viagra per donne. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Τσολίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος της ΙΗ’ (18ης) Περιφερείας. Άνθρωπος Αγάπης, Προσφοράς και Καλοσύνης κερνά, τον λαό του Θεού της ενορίας της Αγίας Σοφίας, με τον λόγο του Θεού ως Μελίρρυτον Έδεσμα. Διότι η ευγένεια του χαρακτήρος του, παρόλο το μικρό διάστημα της θητείας του, ανάπαυσε τις ψυχές όλης της ενορίας.

 

 Δωρεές του Ιερού Ναού.

Νοτίως του Ιερού Ναού, παραχωρήθηκε χώρος, από οικόπεδο του Ιερού Ναού, κατά το έτος 1967, για την ανέγερσή του. Κι ενισχύθηκε η αποπεράτωσή του, από τον τότε προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Διονύσιο και τον π. Τρύφωνα Παπαχρόνη.

 

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ
« ΩΝΑΣΕΙΟ»

 

Δωρεά του αειμνήστου Αριστοτέλη Ωνάση στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας το οποίο παραχωρήθηκε αργότερα σε  ένδειξη αγάπης απο τον ιερό Ναό, στον Δήμο.

 

Σήμερα λειτουργεί ως Βρεφονηπιακός σταθμός του Δήμου Νέου Ψυχικού με την ονομασία «Ωνάσειο»

 

Έχοντας υπόψη μας, όλα τα παραπάνω, εμείς που διακονούμε τον λαό του Θεού σήμερα, αυτά τα δύσκολα χρόνια, θέλουμε να τιμήσουμε τους προκατόχους μας ιερείς. Είτε είναι στην εδώ επίγεια ζωή, είτε στην επουράνια. Μέσα σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται και οι άλλοι ιερείς, όπως:

  1. Π. Ιωάννης Παπαγγελόπουλος 1959-1963
  2. Π. Ιωάννης Αθηναίος 1975-1980 +
  3. Π. Δημήτριος Καραδήμας 1975-1980+
  4. Π. Ιωάννης Νηριανάκης 1987-1990
  5. π. Συμεών Νιωτάκης, υπεύθυνος φιλοπτώχου ταμείου (1980-1990) +
  6. π. Κωνσταντίνος Καφάσης, υπεύθυνος νεότητος και φιλοπτώχου ταμείου (2000-2005) +
  7. Π. Ιωάννης Ζαβός 1958-1962 +
  8. Π. Αλέξιος Πετρίδης 1996-1999
  9. π. Ιωάννης Μήτσου(διετέλεσε υπεύθυνος νεότητος) 1979 έως το 2013.

 

Τέλος δε, ερχόμαστε στο σήμερα, την 22αν του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2012, αναλαμβάνει προϊστάμενος του Ιερού Ναού ο τότε διάκονος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και του νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’, πανοσ. Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος.

Έχοντας συμπαραστάτες, συνεργάτες και αδερφούς:

Τον, επί 30κονταετία, υπηρετούντα τον λαόν του Θεού, με αγάπη, από διάφορες θέσεις, όπως υπεύθυνος νεότητος, υπεύθυνος -έως σήμερα- φιλοπτώχου ταμείου, πανοσ. Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλον Κλαδίτην.

Που, συν τοις άλλοις, μαζί ενεργούν κι εργάζονται υπέρ της αποπερατώσεως του Γηροκομείου, που ο π. Χριστόδουλος ξεκίνησε, επί της οδού Εφταλιώτου και αποπερατώνεται, με την συμβολή του νυν Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, με την δεύτερη κληρονομιά της κυρίας Μαρίας Παπαδάκη-Σούρλου και την σύμφωνη γνώμη του εκτελεστή της διαθήκης. Ολοκληρώνεται το υπάρχον κτίριο και θα δοθεί, άμα την αποπεράτωσή του, στο φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας μας.

Έτερος δε συμπαραστάτης, βοηθός και αδερφός είναι ο πρεσβύτερος π. Γεώργιος Χριστοδούλου. Νέος, με μεγάλη και αξιοθαύμαστη δράση στον τομέα της νεότητος, εργάζεται με ζήλο και οικοδομεί τις ψυχές των νέων της ενορίας μας, κατά Θεόν.

Ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού θέλω, από τα βάθη της ψυχής μου, πρώτον να ευχαριστήσω τον Τριαδικό Θεό, την Παναγία Μητέρα Μας, την Αγία Σοφία και όλους τους Αγίους, που με αξίωσαν να υπηρετώ τόσον ένα ευγενή, φιλόθεο και Φιλάρετο λαό, όπως οι ενορίτες του Νέου Ψυχικού και της υπόλοιπης ενορίας μας, όσον και για τους καλούς συνεργάτες και αδερφούς μου κληρικούς τε και λαϊκούς.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τόσον αυτούς, που μας βοήθησαν, κατά τα τελευταία δύο περίπου έτη και συνέβαλαν στον έτι περισσότερο ευπρεπισμό του Ιερού χώρου. Είτε εντός, είτε εκτός, στον χώρο της πλατείας. Όσον κι εκείνους, που χάρισαν πολύτιμο χρόνο στις υπηρεσίες του Ιερού Ναού.

Ευχαριστώ άπαντας διά την όλη προσφοράν και δέομαι στον Κύριον υπέρ πάντων, όπως Εκείνος χαρίζει την κατ’ άμφω υγείαν και προκοπήν. Τόσον των ευεργετών και δωρητών, όσον και των ευλαβών και αγαπημένων μου ευλογημένων, περήφανων σε συναισθήματα, ενοριτών.

 

 

Μετά της εν Κυρίω Αγάπης

και εκ ψυχής Ευχαριστιών

 

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Λειτουργική Ζωή

ΜΑΪΟΣ

 

ΙΕΡΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΙΣ

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ 

Ο καιρός στην ενορία μας

 

ΑΚΟΥΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Ι. Μ. ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ

ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΠΗΛΙΟΥ

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Ημερολόγιο
Κυριακή
20
Μαΐου
Κυριακή των Αγίων 318 Θ. Πατέρων (Α' Οικ. Σύνοδος),
Θαλελλαίου, Νικήτα και Ιωσήφ, Νικολάου Μύρων Λυκίας
Ανακοινώσεις
Αγία Γραφή